Vyhledávání

Kontakt

Detidoma
U druhé baterie 25
Praha 6
162 00

+420.608820112

detidoma@seznam.cz vladimiravseteckova@centrum.cz

Malý Jonáš je z »kriminálu« doma! Pomohl Michael Kocáb a deník Aha!

11.12.2010 19:47

 

 


Šťastný Jonáš odchází s maminkou Vladimírou z »diagnosťáku« domů.

Bez jediného dne strávil Jonáš (10) z Prahy celé dva měsíce v »pasťáku«. Přímo ze školy ho tam odvezl soudní vykonavatel. Stačila k tomu zpráva sociálních pracovnic, že rodiče jsou rozvedeni a mají v bytě starý nábytek... Malý kluk proto dostal trest, byl odstřihnut od sourozenců, mámy, táty a kamarádů!

Až včera si pro něj maminka mohla do diagnostického ústavu konečně přijet. „Skončilo předběžné opatření, nebylo požádáno o jeho prodloužení. Tím určitě nic nekončí, čeká nás další soud,“ bojí se Jonášova máma Vladimíra.

Co se změnilo od té doby, co Jonáše »zavřeli«? „Pouze jsem se přestěhovala k rodičům, jinak nic,“ dodává Vladimíra. Otázkou tedy zůstává, proč najednou není Jonáš ohroženým dítětem a mohl se vrátit domů.

Situace se obrátila ve chvíli, kdy o případu začal psát deník Aha! a dozvěděl se o něm zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. „Jsem hrozně rád, že jdu domů a můžu být s mámou a tátou,“ říká Jonáš.

Zavřou 1600 dětí ročně!

Každý rok je v Česku soudem nařízena ústavní výchova zhruba u 1600 dětí. „Nejméně polovina z těchto dětí je z rodiny odebrána kvůli sociálním problémům a bytové situaci. A to je špatně,“ rozčiluje se Michael Kocáb. Podle něj by z rodiny mělo být dítě odebráno hlavně v případě, že je ohroženo na životě. Pokud už k rozhodnutí dojde, musí mu být vše vysvětleno. „Dítě musí mít možnost rozloučit se s rodinou, sbalit si věci, rozhodnout, kdo za ním do ústavu může chodit a na jakou školu chce docházet,“ dodal Kocáb. A to se v mnoha případech, i Jonášově, nestalo.

 

Autor: (wer)

Foto Aha! – Petr Novotný

08.06.2010, 12:00